"OWOCE W SZKOLE"

 

 

ODŻYWIAJMY SIĘ ZDROWO!

 

To jak się odżywiamy ma wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, zdolność i szybkość uczenia się. Właściwe odżywianie dodaje nam urody – jemu zawdzięczamy gęste włosy, niełamiące się paznokcie, zdrowe zęby, ładną cerę. Musimy dbać, aby nasz organizm otrzymywał każdego dnia niezbędne składniki odżywcze. Zasady racjonalnego żywienia w obrazowy sposób przedstawia Piramida Zdrowego Żywienia

Wyróżniamy następujące grupy: produkty zbożowe; warzywa; owoce; mleko i produkty mleczne; mięso (ryby, drób, wędliny) i jego białkowe zamienniki (fasola, groch, soja, soczewica) i te grupy produktów każdego dnia powinniśmy uwzględniać w naszym jadłospisie w odpowiednich proporcjach. Dodatkową grupę, której nie ma na piramidzie stanowią tłuszcze dodane, które również jemy, ale nie muszą one koniecznie każdego dnia znaleźć się w naszej diecie. Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy i powinny wchodzić w skład każdego głównego posiłku.
Produkty te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energię dla pracy mięśni. Warzywa to produkty, z którymi powinniśmy się na dobre zaprzyjaźnić. Zalety warzyw wynikają z ich niskiej wartości kalorycznej, ze znikomej zawartości tłuszczu i z tego, że są produktami o dużej objętości i spożywanie ich powoduje wypełnienie żołądka i sprawia uczucie sytości.
Warzywa zawierają duże ilości błonnika, który chroni przed zaparciami. W warzywach zawarte są - witamina C, E, beta-karoten, a także wiele składników mineralnych, w tym sporo potasu. Warzywa lub owoce powinny stanowić dodatek do każdego posiłku. Do warzyw bogatych w witaminę C należą wszystkie warzywa kapustne, papryka, szczypiorek, natka z pietruszki. Beta-karoten, inaczej prowitamina A znajduje się przede wszystkim w pomarańczowych i żółtych warzywach, a więc w marchwi, dyni, kabaczkach, pomidorach, papryce, cykorii oraz w warzywach zielonych - w szpinaku, szczypiorku, natce pietruszki, sałacie, brokułach. Źródłem witaminy E jest papryka oraz warzywa zielono listne.
Owoce są bardziej kaloryczne, niż warzywa, (bo zawierają więcej węglowodanów), ale również powinniśmy jeść je codziennie.
Są one cennym źródłem antyoksydantów - głównie witaminy C i flawonoidów; soli mineralnych oraz błonnika (a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi). Witamina C zawarta jest w największej ilości w czarnych porzeczkach, owocach dzikiej róży, owocach cytrusowych, truskawkach, poziomkach, w kiwi.
 

WARZYWA I OWOCE NA PIĄTKĘ!

 

W maju 2013 r. uczniowie klasy III e uczestniczyli w zajęciach, których celem było podniesienie świadomości o korzystnych skutkach jedzenia warzyw i owoców oraz picia soków pięć razy dziennie. Końcowym etapem zajęć było wykonanie przez uczniów prac graficznych w programie Paint.  Najciekawsze prace zostały zaprezentowane uczniom naszej szkoły na stronie internetowej. Można je tez obejrzeć na specjalnie przygotowanej wystawie w budynku szkoły ”Pod Zegarem”.

KOLOROWE KANAPKI W KLASIE IIA

 

Uczniowie z klasy II a świetnie radzą sobie z przygotowywaniem drugiego śniadania. Tak było 22.10.2012 r. Podczas zajęć podsumowujących tematykę zdrowego odżywiania się przygotowały smaczne i kolorowe kanapki. Sprawdzaliśmy też wartości odżywcze poszczególnych składników. Zajęcia tak się podobały, że dzieci chętnie powtarzałyby przygotowywanie posiłków dla siebie w szkole.

 

KLASA II C „WARZYWA I OWOCE JE”

 

15.10.2012 r. uczniowie klasy II c na zajęciach edukacji środowiskowej poznawali i utrwalali zalety i korzyści płynące ze spożywania owoców i warzyw. W praktyce sporządzili sałatki owocowo-warzywne z przyniesionych przez siebie produktów. Po zakończonej pracy uczniowie degustowali wykonane przez siebie smakołyki.

KONKURS „WIEM JAK ŻYĆ ZDROWO”

 

15 czerwca 2012 r. odbył się konkurs pod hasłem „Wiem jak żyć zdrowo”. W konkursie wzięły udział dzieci z klasy II c i II e.

Celem konkursu było kształtowanie postawy prozdrowotnej i zdrowego stylu życia, nabywanie prozdrowotnych przyzwyczajeń i nawyków oraz integracja zespołów grupowych oraz społeczności szkolnej.

Zadania konkursowe sprawdzały między innymi wiedzę uczniów dotyczącą owoców i warzyw w naszym pożywieniu. Uczestnicy zaprezentowali dużą wiedzę na temat zdrowego odżywiania i przy tym świetnie się bawili.

 

Wyniki konkursu:

I miejsce w konkursie - Dawid Budziłek II e

II miejsce – Aniela Mosakowska II c

III miejsce – Dawid Michalski – II c.

 

"SZCZYPIORKOWE ŻNIWA" W KLASIE IIA

 

       W dniu 30 marca 2012 roku dzieci z klasy IIa urządziły „Szczypiorkowe Żniwa”. Wcześniej zasadziły cebulkę i obserwowały jak rośnie szczypiorek. Utrwalały także wiedzę o tym, czego roślina potrzebuje do życia. W dniu dzisiejszym przyszedł czas na zrobienie pysznych, zdrowych kanapek ze szczypiorkiem. Dzieciom bardzo podobały się zajęcia, na których mogły przygotować sobie pyszny posiłek.

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH – ZAJĘCIA W KL. IA

 

„W zdrowym ciele zdrowy duch!” Takie hasło było tematem zajęć w klasie Ia 20.04.2012 r. Dzieci uzupełniały rebusy, zagadki, kolorowanki dotyczące zdrowego stylu życia na co dzień. Zajęcia zakończyły wspólnym plakatem, który jest teraz dekoracją klasy.

 

 

 

UCZYMY SIĘ NAZW WARZYW

 

Na zajęciach lekcyjnych uczniowie klas I-III utrwalali nazwy warzyw. Podczas zajęć dzieci korzystały z encyklopedii, Internetu, atlasów roślin. Uczniowie wyszukiwali wiadomości o rozmaitych zdrowych warzywach, uzupełniali karty pracy. Każda klasa wykonywała rysunki tych warzyw, które są dla niej najsmaczniejsze. Z rysunków powstała wystawa, którą prezentowano na dniu otwartym szkoły.

SADZENIE CEBULKI

 

     16.03.2012 r. dzieci z klasy IIa sadziły cebulkę. Dzieci chcą zrobić pyszne, zdrowe kanapki, a do tego jest im potrzebny szczypiorek. Dzieci utrwalały też wiadomości na temat tego, czego roślina potrzebuje do życia. Z niecierpliwością będą czekały na obfite szczypiorkowe żniwa.

 

„SMACZNE KUKIEŁKI” W KLASIE I A.

 

Podczas zajęć związanymi ze zdrowym odżywianiem, dzieci z klasy Ia wykonały warzywne kukiełki. Zaprezentowały je podczas wymyślanych scenek o tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem.

 

 

 

 

ZAJĘCIA OTWARTE Z GOŚĆMI Z PRZEDSZKOLA „PROMYK”

 

     22.02.2012 r. klasa IIa i IIc zaprosiły dzieci z przedszkola „Promyk” na zajęcia dotyczące zdrowego odżywiania. Dzieci rozmawiały o tym jak ważne jest jedzenie owoców i warzyw, zwłaszcza w czasie okresu zimowego. Zadaniem przedszkolaków było namalowanie prac plastycznych pastelami i w programie komputerowym Tux Paint. Temat pracy to „Jemy warzywa i owoce – odżywiamy się zdrowo”. Prace plastyczne były barwne i takie pyszne, aż chciało się jeść!

 

ZAJĘCIA PROMUJĄCE ZDROWIE W KLASIE III A

 

 W ciągu całego roku szkolnego mieliśmy wiele zajęć dotyczących zdrowego sposobu życia. Braliśmy udział w zajęciach ekologicznych prowadzonych przez pracowników CEE, w zajęciach „Spójrz inaczej” oraz w programie edukacyjnym „5 porcji soków, owoców i warzyw”. Były to zajęcia z cyklu:

– Historia chleba.

- Święto pieczonego ziemniaka,

- Sportowcy i kibice,

- Historia kropli wody,

- Woda w życiu codziennym,

- Rosnę i rozwijam się,

- Zima i zdrowie,

- Szanujemy wzrok,

- Mieszkajmy ekologicznie i bezpiecznie,

- Owoce i warzywa w diecie każdego człowieka.

SURÓWKA Z JABŁEK I MARCHWI

 

Podczas realizacji bloku "Dary jesieni” i tematyki dnia „Dary sadu” dzieci z klasy I a i I b wykonały surówkę z jabłek i marchwi oraz innych owoców. Zajęcia miały na celu wzbogacanie wiedzy uczniów o zdrowych nawykach żywieniowych oraz integrowanie zespołu klasowego przez wspólne zjedzenie posiłku.

SPOSOBY ZDROWEGO ODŻYWIANIA SIĘ

 

Prace plastyczne zrealizowano w klasie I a. Na zajęciach były omawiane zasady zdrowego odżywiania. Dzieci wykonały prace plastyczne podsumowujące wiadomości bloku „Skarby jesieni”. Tematem dnia były „Sposoby zdrowego odżywiania”.

 

 

WYCIECZKA NAD MORZE KLAS IIA I IIC

 

6 i 7 czerwca 2011 r. dzieci z klas IIa i IIc były na wycieczce w Jantarze – Junoszynie nad morzem. Dzieci spotkały się z bursztyniarzem, odwiedziły pasiekę i farmę strusi.

 

KLASA III A W OGRODZIE WARZYWNYM WIOSNĄ

 

13 czerwca podczas zajęć przyrodniczych odwiedziliśmy ogród u zaprzyjaźnionej pani. Pomogliśmy pielić grządki wyrywając chwasty między szczypiorkiem, marchewką, czosnkiem, ogórkami, rzodkiewką i innymi warzywami i kwiatami. Spulchnialiśmy ziemię między kwiatami i grabiliśmy. Chwasty wyrzucaliśmy na kompostownik. Rozpoznawaliśmy nazwy kwiatów. Podobały nam się pachnące róże.

 

 

 DZIECI Z KLASY IE RYSOWAŁY WARZYWA I OWOCE

 

Przez cały rok szkolny dzieci z klasy I e poznawały zasady zdrowego odżywiania się. Dowiedziały się o znaczeniu witamin zawartych w owocach i warzywach dla ich zdrowia; nauczyły się rozróżniać owoce i warzywa oraz poprawnie zapisywać ich nazwy. Ostatnim zadaniem podsumowującym całoroczną pracę było wykonanie pracy plastycznej w edytorze grafiki Paint. Praca została poprzedzona rozmową na temat kształtów i kolorów warzyw oraz ich walorów smakowych.

 

ZDROWO SIĘ ODŻYWIAMY W KLASIE IIIB

 

W ramach podsumowania cyklu zajęć promującego zdrowy styl życia „Zdrowo się odżywiamy”, uczniowie klasy III b wykonali wiosenne kanapki (14.06.2011). Produktami do wykonania kanapek były nowalijki. Przy okazji rozmawiano na temat higieny sporządzania i spożywania posiłków.

 

PROMOCJA ZDROWIA W KLASIE IIA

 

20 czerwca byliśmy w ogrodzie warzywnym i w sadzie. Pieliliśmy truskawki, pory i marchewki. Rozmawialiśmy o różnych warzywach i ich walorach odżywczych. Przyglądaliśmy się kwitnieniu drzew owocowych. W klasie zrobiliśmy pyszną surówkę z marchewki i jabłek. Dostaliśmy w prezencie słodkie truskawki.

 

PIERWSZAKI SAMODZIELNIE PRZYRZĄDZIŁY SAŁATKĘ

 

13.06.2011 r. dzieci z klasy I d przygotowywały, a potem degustowały się wykonaną samodzielnie sałatką owocową. Przyniosły ulubione przez siebie owoce, pokroiły je, doprawiły cukrem, cynamonem, albo jogurtem i gotowe. Bardzo wszystkim ona smakowała.

KLASA III C OWOCE I WARZYWA JE

 

 W ciągu roku szkolnego uczniowie poznawali zasady zdrowego odżywiania. Brali udział w programie edukacyjnym „5 porcji soków, owoców i warzyw”. Wzbogacali swoja wiedzę na temat warzyw i zawartych w nich witaminach podczas realizacji bloku „Dary naszych pól”. Podsumowując całoroczną pracę uczniowie wykonali prace plastyczne „Owoce i warzywa jemy, bo zdrowi być chcemy”.
 

 

KANAPKI W KLASIE IIC

Klasa II c , jak każda w szkole też zdrowo się odżywia. Świadczą  o tym zrobione przez dzieci kanapki.  Robienie kanapek było okazją do podsumowania tematyki zdrowotnej w klasie drugiej.

GALERIA